søndag 4. juni 2017

De fleste historiene finner en i glemmeboka.



En ny dag er på trappene. Og den begynte med en snapchat fra eldste datteren min, som viste et bilde av en stabel med pannekaker. Hennes håpefulle på snart tre år, hadde våknet opp litt senere enn vanlig i dag, og ønsket seg det til frokost. Selv har jeg spist en appelsin og nyter nå en kaffe. Pannekaker blir for mye jobb å gå i gang med så tidlig, føler jeg.



I går ettermiddag var datteren min og barnebarnet innom på et besøk. Og det var koselig. Vesla tegnet litt, og så satte hun og jeg oss i sofaen for å bla i kunstbøker. Jeg må jo geleide henne inn på rett spor like godt først som sist, i tilfelle hun har arvet noe fra bestefar.



Selv arbeider jeg nå med kull, og har så smått begynt på et større verk i leire som skal fungere sammen med kulltegningene i en utstilling til høsten. Det er 17 år siden jeg sluttet som keramiker, og det føles litt bra å være i gang med leire igjen. Og litt spennende. Rundt hundre kilo leire skal formes til massive fliser, som i ferdig utførelse skal settes sammen og «sveve» så vidt over gulvet.  Og det er jo slik med leire, at en ikke alltid har full kontroll. Ting kan sprekke, slå seg eller få feil farge i ovnen, bare for å nevne noe. Og her kan jeg ikke bare feile og forsøke flere ganger. Jeg kan ikke bare skrote så mye leire og kjøpe inn nytt og nytt og nytt. Det har jeg verken tid eller økonomi til. Det blir altså litt som med livet selv. En får bare ett forsøk. Og gjør en noe feil, kan en forsøke å rette på dem underveis, men ikke alt lar seg rette på, dessverre. Mye må en bare leve videre med og så ta konsekvensene det medfører. Her kan du se en liten video om akkurat det, som jeg anbefaler deg å klikke deg inn på, og se ferdig. Dagens blogginnlegg og tanker sprang ut fra denne videoen.



Datterdatteren min har mesteparten av livet sitt framfor seg. Selv har jeg lagt mesteparten bak meg. Det betyr likevel ikke at jeg trenger å sette meg ned og stivne fullstendig i den formen jeg har fått. Jeg kan fremdeles utvikle meg selv, gjøre noe nytt eller videreutvikle noe gammelt. Slik er det med deg også.



Når solen og varmen kommer, legger jeg gjerne som folk flest bort vinterklærne, og finner fram sommerklærne. Bergans vanntette byttes ut med en dressjakke. En svart en. Alltid svart. Det er det jeg stort sett bruker om sommeren, om jeg må ha ei jakke på meg. Den svarte dressjakka er solid forankret i identiteten min. Men i går kjøpte jeg meg en lys dressjakke, som jeg tenker å gå i denne sommeren. Så slå den, du. Gamm’ern kan overraske fremdeles.



Selv om det kanskje ikke framstår som en stor greie, så er dette en markant forandring for meg, siden jeg i de siste tjue årene har gått kun i svarte jakker. Likevel, jeg må innrømme at det nok ikke er noe revolusjonerende for menneskeheten vi snakker om her. Det er en bagatell. Men så er det jo det da, at livene våre består stort sett av bagateller. Dag etter dag, år etter år. Noen av dem blåser vi opp, noen av dem skammer vi oss over, og atter andre sklir bare forbi, uten at de får for mye oppmerksomhet. Og så var det hele over. Kirkeklokkene stilner, noen tørker vekk en tåre, and that’s it. Resten av historien finner en i glemmeboka. I den store sammenhengen kom de færreste lenger enn til å være en bagatell i historien.



Når jeg skal lage kunstverket i leire, så betyr bagatellene noe. Akkurat som hva jeg spiser, betyr noe. Hvem jeg velger å omgås, betyr noe. Hva jeg sier til noen, betyr noe. Hva jeg lar være å si, betyr noe. Da jeg kuttet røyken for tolv år siden, så betydde det noe for barna mine. Og for meg selv. Da barnebarnet satt i armkroken min i går og bladde i kunstbøker, så betydde det noe for både henne og meg at jeg fremdeles er i live og kunne sitte der og dele opplevelsen. Denne lille betydningen, denne lille bagatellen som forsvinner nærmest fullstendig når en leser dagens aviser som forteller om ny terror, er ikke uviktig. Alt former et hele. Det former oss, og vi former noen andre. Ting henger sammen. Og er derfor viktige. Du er viktig. Hver lille ting du gjør eller ikke gjør, står fast ved eller unnviker, løfter opp eller tråkker ned, betyr noe for noen andre, eller for deg selv.



For tre år siden begynte kjæresten min å studere igjen. Det skyldtes mye at hun tilfeldigvis møtte en dame, som inspirerte henne. Denne damen er i dag rundt 65 år, og er selv student. Hun studerer gammelgresk og latin, noe kjæresten også skulle komme til å ta opp. For kjæresten min har det ført til at hun har fått et nytt og spennende nettverk, nye og berikende venner, og spennende kunnskap og tanker hun igjen kan dele med meg. Og alt sprang ut av at hun hadde noen akvariereker å selge, som den nevnte damen var interessert i -  at de møttes på en kafé, at de satte seg ned, tok en kaffe, og begynte å prate. I utgangspunktet en liten bagatell i livene til kjæresten og meg selv, men likevel så viktig.



Det er aldri for sent å gjøre noe. Forandre noe. Utvikle noe. Ta et veivalg. Det er lett å tro at toget har gått, men det er en illusjon. Det finnes alltid muligheter. For 17 år siden, var jeg så full av angst at de fleste dagene kunne jeg ikke gå ut og hente posten. Jeg hadde så sterk angst at jeg lå dønn stille i sengen i timer av gangen, uten å røre meg, av frykt for hva en bevegelse kunne lede til. Panikken ble til tider altoppslukende. Slik var det i flere år. Men slik er det ikke lenger. Jeg har fremdeles angst jeg må forholde meg til, men det er ikke lenger alt jeg har. Og hele forandringen startet med en liten bevegelse, et lite valg, en bitte liten bagatell blant milliarder av andre bagateller som popper opp daglig på denne kloden vår; jeg bestemte meg for å starte opp en selvhjelpsgruppe for mennesker med angst der jeg bodde. Så sånn er det med bagateller. En vet aldri hva de kan lede til, så nyt dem mens du kan.

Dagens bilder viser litt saker jeg har laget i leire opp igjennom årene.

Bor du i Bergen, så finnes det en annen selvhjelpsgruppe her enn den jeg selv startet, og etter hvert la ned. Den heter Hieronimus.

Ha en fin dag.

Bjørn


Dagens link:




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar