mandag 3. september 2012

Crash test dummy.


                                                                                                             Selportrett. Crash test dummy.

 
 
 
 
 
I helga var den yngste datteren min hjemme en tur. Og det var veldig kjekt. Samtidig var det lærerikt. For hun fikk meg til å forstå at smart-telefonen min ikke er en telefon, men en liten datamaskin jeg også kan ringe med. Og det åpnet for nye bruksområder. Og det er kjempegøy. Det er akkurat som å ha fått en ny, spennende leke.
Mine døtre er ganske mange år yngre enn meg. Det betyr likevel ikke at jeg vet mye mer enn dem på alle felt. Så hvis jeg vil ta i mot, har de noe å lære meg. Og slik er det for oss alle. Vi har alle noe å lære.  Men for å få til det må vi lytte. Vi må være villige til å ta til oss andre menneskers kunnskap og tanker. Og der skorter det vel litt for de fleste av oss i blant.
Ofte er det slik at vi ikke vil høre på andre fordi vi har noe å forsvare, tror jeg. Om ikke annet en plassering i forhold til den vi ikke vil lytte til. Det handler med andre ord om makt. Og slike kamper er jo opportunt når vi er barn, og skal lære om egne grenser, hevde oss og finne oss selv og vår identitet. For det er jo ting som barn skal få lov til å finne ut av. De lærer ikke noe positivt av å bli kuet og banket til underkastelse. Et lydig barn er ikke det samme som et lykkelig barn. Men det er ofte et taust barn. Og nesten usynlig.
Å lære om de grensene andre setter for deg, er ikke det samme som å ha lært noe om egne grenser. Så i det øyeblikket den som har makt er ute av syne, er også lett alt som heter grenser en saga blott. Det er derfor vi har fått uttrykk som at når katten er borte danser musene på bordet. Tro meg, jeg var selv ett av de barna som lever sin barndom med en truende klo over hodet, og jeg lærte lite annet enn å vri meg unna og å være redd. Egne grenser visste jeg svært lite om da jeg skulle stå på egne bein. Det å ikke ha grenser kalles å være grenseløs. Noe som lett gjør at ting flyter ut. Det betyr at du ikke har en trygg ramme i livet ditt. Å være uten rammer medfører lett kaos. Så det ble min egen oppgave å finne ut av slike ting. Noe som førte til mye feiling og dårlige valg opp igjennom årene, og lærdom og reaksjonsmønstre jeg hadde vært tjent med å ta til meg som barn.  Å leve som crash test dummy, er ikke å anbefale.
Etter hvert, når vi blir voksne, er det ikke lenger så nødvendig å hevde seg i alle sammenhenger. Vi skal ikke lenger løsrive oss fra foreldre. Likevel fortsetter vi ofte å hevde oss. Ofte i situasjoner hvor det ikke er nødvendig. I forhold til kamerater, kollegaer og ektefeller. I stedet for å lytte til andres erfaringer og løsninger, er vi mer opptatt av å stå på vår rett. Gjerne for ikke å miste ansikt. Eller fordi vi av andre grunner er stae. Stahet blir ofte kalt stolthet, eller ære, men det er forskjellige begreper. Å lære seg til å skille mellom begreper er ikke det dummeste en kan gjøre.
Vi har alle hørt om menn som ikke leser bruksanvisningen før de skal sette sammen et Ikeamøbel de dro med hjem fra jaktmarken, selv om kona står ved siden og bønnfaller han om å lese instruksjonene. Eller de som ikke vil spørre om vegen når de er på ferie, og derfor kjører feil. Og vi har alle hørt om kvinner som behandler sine menn som barn. Det er jo ikke fordi menn er barn, men fordi det er lettest å behandle dem slik deres mor gjorde. Også etter at menn selv har blitt fedre. Blir menn behandlet som barn, vil de fortsette å være barn. Og det kan føles greit for noen kvinner. Det handler om makt og posisjonering. Hva makten kan rettferdiggjøres ved, er et annet tema. Det er ikke alt som kan rettferdiggjøres ved at målet helliger middelet. Å sette en pistol til tinningen på gubben fordi han ikke bærer ut søpla, er for eksempel et overtramp. Det samme er det om han blir tilkjent lommepenger for samme jobben.
Kvinner er i stand til å klare langt mer enn å gi pupp. Og menn er i stand til å klare mye mer enn kroppsarbeid. Selv er jeg mann, og pappa, og jeg har i flere år tatt omsorgen for mine barn. Det at jeg samtidig har en kjærest som er kvinne, gjør meg ikke til lesbisk. Det at jeg har en myk side i meg som jeg kan ta fram, betyr ikke at jeg mister meg selv som mann, kjærest eller elsker, eller at jeg mister styrke på noen som helst måte. Omsorgssiden min er ikke en trussel mot min rolle som mann, den er et tillegg. Slik som ryggekamera eller sikkerhetsbelte i bilen din ikke gir den en vagina, men er et tillegg du kan nyttegjøre deg. Du blir ikke mer macho om du kjører med sommerdekk på snøføre. Du er bare dum.
Barna mine har bodd hos meg, ledd hos meg og grått hos meg. Det er hos meg de har funnet sin ungdom, og tatt steget inn i voksenverden. Og i årene som har gått har maten kommet på bordet og de har hatt klær på kroppen. De vil også alltid finne en åpen dør her.
Jeg har helt sikkert gjort mange feil i disse årene, men jeg har også gjort mye som er riktig. Jeg har ikke vært mammaen for dem. Det kan bare mammaen deres være. Men det er hos meg de har bodd disse årene. Det er jeg som har vært hverdagen deres. Og som mann er også jeg i stand til å legge en duk på bordet. Jeg er i stand til å tenne et stearinlys eller på annen måte gjøre det hyggelig rundt meg, og jeg er i stand til å formidle noe om nærhet, tilhørighet, harmoni og verdier.  Jeg er som mann også i stand til å se andres behov i tillegg til mine egne, jeg er i stand til å gjøre valg og å stå oppreist når katastrofer rammer.
Om du som sitter og leser dette er mann, så husk at det viktigste som definerer deg ikke er om du klarer å skru sammen et Ikeamøbel uten bruksanvisning eller ei.  Det er heller ikke størrelsen på musklene dine eller hvor fort du kjører som teller om du vil forsøke å ta en aktiv rolle som pappa, kjærest eller medmenneske. I tillegg trenger du ikke å vite alt, kunne alt og alltid ha rett. Du trenger ikke å sprade rundt i naken overkropp med snekkerbelte og gutturale grynt mens du flekser det som flekses kan. Det er ikke det som behøver å definere deg som mann. Det som definerer deg som mann, kan være alt det som samtidig handler om å være menneske.  Og som menneske har du full rett til å stå mens du tisser, men du har også ansvaret for å tørke opp ditt eget piss når du bommer på skåla.

Ha en fin dag.
Bjørn
Dagens link: Mmm Mmm Mmm Mmm

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar