fredag 27. januar 2012

Tre viktige ord


I dag står det ganske stille i hodet, og jeg får ikke til å starte skrivingen, så da skriver jeg at det står ganske stille i hodet, for det er jo også en start. Og dermed var vi i gang. Vanskeligere er det ikke.
Å fortelle noen at det er noe du ikke får til er ikke det verste du gjør. Det er langt verre om du later som om du får det til, og så sniker unna og lar ting stå ugjort. Eller at det ender opp med at det som skulle vært gjort blir helt feil. Om jeg leverer inn bilen for å få fikset bremsene hjelper det lite om noen smører skivene inn med olje og får dem til å glinse rene og pene.
 En annen ting som ikke er det verste en gjør er å legge lista på riktig nivå om en begynner å hoppe høyde. Hvis ikke blir det fort kjedelig både for en selv og omgivelsene. Om en hele tiden river når en hopper blir en lei, og en kan lett komme til å føle en ikke strekker til. Og så slutter en og hoppe, og kanskje begynner en og krype i stedet, siden tilværelsen har blitt en endeløs bekreftelse på utilstrekkelighet. Legger en derimot lista for lavt, kan en komme til å ta for lett på de seirene en opplever, eller bli avhengig av applausen og resten av livet bruke tiden på å kopiere seg selv på Narcissus’ pidestall . Og har en først begynt å kopiere seg selv er ikke veien lang til punktet hvor en bruker mer energi på å forsvare sitt ståsted, framfor å utvide det. En kan si mye om pidestaller, men én ting er sikkert, flaten de gir til å bevege seg på er sjelden av de største.
Å utvikle seg er en bra ting. Å utvikle seg kan også være en smertefull ting. Og derfor er det naturlig at vi i blant søker løsningen med å stå stille. For står vi stille med propper i øra og øynene lukket kjenner vi lite. I Hvert fall blir vi påført lite nytt som kunne vært utfordrende eller smertefullt. I stedet blir vi gjerne rike på tomhet. Tomhet kan bli en tung å bære etter hvert. Det er i enkelte tilfelle langt lettere å bære det en er full av. Det er derfor det føles så godt å være litt full av faen i blant.

Andre ting folk kan være fulle av:

Kjærlighet
Dop
Angst
Gud
Møkk
Håpløshet
Vilje
Empati

Denne listen kunne jeg holdt på med lenge. For det er utrolig hva folk kan være fylt av. Men i stedet for å sitte her i timevis og skrive en liste som nok ville gå over mange sider, kan jo du finne tre ord som beskriver det du er fylt av. Det er ikke for amatører å finne fram til tre slike ord, om ordene skal være ærlige og ikke en del av en forkledning. For er du ærlig, møter du deg selv, og blir nødt til å kjenne etter noe i deg selv. Noe som vil medføre tanker og følelser og kanskje en automatisk forsvarsreaksjon. Det er jo også slik at det du er fylt av noen ganger samtidig er et bur. Det du er fylt av har blitt ditt eget fengsel. Så det å finne fram til tre slike ord kan være en smertefull greie. På den annen side er det også slik at du gjennom å stoppe opp et lite øyeblikk for å kjenne etter i stedet for bare å stresse videre, allerede har funnet ett av de tre ordene dine. Du har funnet ordet mot. Og det er jo en kjempebegynnelse, så kudos til deg.
Skulle du kjenne trang til å se ordene dine skrevet ned, så skriv dem ned. Ofte blir ting virkeligere når en skriver dem ned. Og skal en kunne være i bevegelse må en ha en virkelighet å bevege seg i, hvis ikke er ting en illusjon. Skulle du i tillegg få lyst til å sende ordene dine til meg, her eller på Facebook, så gjør endelig det også. Slike ord kan det bli et kunstprosjekt av en gang. Skulle dét skje, ville du bli del av et kunstverk. Og det er jo ikke verst. Det kan kanskje også være slik at nettopp dine tre ord kan være akkurat de tre ordene en annen ikke engang våger å se på, men så likevel vil se fordi du skrev dem.

Nå skal jeg avslutte:

Aslutning.


Ha en fin dag
Bjørn 

Dagens link er ordet bur






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar