fredag 20. januar 2012

Søvn


I natt har jeg ikke sovet. Å ikke sove gjør noe med hodet. Det blir på en måte litt lett, og jeg føler det summer. Nesten som om noen har fylt det opp med bruspulver. Jeg tror ikke jeg er på høyden akkurat nå. Men så sies det jo også at uten søvn skal en ikke for eksempel kjøre bil. For det ville være som å kjøre med promille. Jo mindre søvn, jo høyere promille. Om jeg hadde kjørt bil i to døgn uten søvn og havnet i en ulykke, forundrer det meg ikke om jeg ville fått nedsatt utbetaling på forsikringen. Antagelig ville det blitt regnet som uforsvarlighet. Yrkessjåfører har jo allerede fått lovfestet hvileperioder, og det er nok ikke uten grunn.  Men privatbilister kan gjøre som de vil.
En kan jo også se for seg mennesker i diverse stillinger som må ta avgjørelser som vil påvirke andre. Alt fra de som sitter bak skranken på offentlige kontorer og styrer enkeltmenneskers skjebner, til leger, soldater, flygere, til de som styrer landet. Vil de måtte stå til ansvar hvis de tar avgjørelser med så lite søvn at det kunne sammenlignes med promille? Jeg tror ikke det.
Jeg lurer på hvordan det hadde blitt tatt i mot om de ble stilt til ansvar på samme måte som en sjåfør kan bli. Med avkorting i lønn eller bøter. For meg som kan bli avhenging av disse menneskene er det jo av interesse at de er raske og oppegående og i stand til å gjøre kloke og riktige valg. Sinnstilstanden og energinivået til disse menneskene kan komme til å ha stor innvirkning på livet mitt.
Jeg kommer ikke til å gå på jobb i dag. Å gå på jobb uten søvn er sjelden et lurt valg i mitt tilfelle. Jeg trenger kontroll på tanker og følelser for å kunne fungere, og uten søvn mister jeg litt av denne kontrollen. Siden jeg er kunstner får ikke et slikt valg noen konsekvenser å snakke om for andre. Så jeg kan heller arbeide litt hjemme, og satse på å få meg en strekk på sofaen utpå formiddagen.
Hva du kommer til å gjøre om du ikke har sovet aner jeg ikke. Det er ditt valg og ditt ansvar. Men hvis du er president i USA og sitter med fingeren i nærheten av en rød knapp med direkte kobling til en haug med atomraketter og kjenner på et søvnunderskudd som gir deg bruspulverfølelse i hodet, vil det gjøre meg veldig glad om du satser på å roe ned litt. Tar en liten timeout kanskje. Det samme om du arbeider med eldre, barn, handikappede eller andre som er overgitt til din omsorg og varetekt. De fortjener å oppleve deg på ditt beste.
Ha en fin dag.
Bjørn







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar