fredag 13. januar 2012

Lister


Så var det helg. Helg er ikke det verste en har. Jeg kan komme på mye som er verre, men skal ikke lage noe liste over det. Selv om jeg er litt glad i lister. For eksempel handlelister. Handlelister er bra. Da husker en å kjøpe det en trenger, om det står på listen. Står det ikke på listen er en like langt. Og slik er det med de fleste lister. Om en glemmer å ta med noe hjelper det lite.
Nå er det ikke slik at alle lister er like viktige. Et eksempel på en uviktig liste er denne:

briller
mobil
høretelefoner
20 liters akvarie
handleliste
syrenøytalende tabletter i en apotekpose
printer
smoothiemaskin

Dette var en liste over ting på skrivebordet mitt. Jeg kunne også laget en liste over hva som ikke ligger på skrivebordet mitt, men den ville blitt veldig lang. Så det var bra jeg ikke valgte den.
Det er mye i livet det er bra en ikke velger. For vi kan ofte velge. Vi velger hele tiden. Valg er noe av det fineste vi har. Valg er en av tingene som definerer oss. Og det er viktig å være definert. Det motsatte ville vært å være utflytende. Det er mange som er utflytende. Og dem er det vanskelig å få grep om. Slike folk gjør meg usikker. Jeg tror de ville hatt godt av å lage noen lister. Men om en sa det til dem ville de nok vridd seg unna. Det er det som er de utflytendes natur; å vri seg unna.
Alle ønsker å vri seg unna litt. Uten at en trenger å skamme seg over det. En må bare vri seg unna med måte. Måtehold er en bra ting. Det jeg selv helst vil vri meg unna er ting jeg må. Må er et ekkelt ord. Det er skam også. Skam er ekstra ekkelt når det blir satt sammen med bør. Som i ”du bør skamme deg”. Trøsten er at jeg er voksen nå, og det er stort sett til barn vi sier slike ekle ord. "Skam deg", sier vi. For de bør jo lære hva skam er i ung alder. Jo før jo bedre.
Jeg har oppdaget at det stort sett er andre som har sterke oppfatninger med hensyn til hva jeg må. Eller bør. For eksempel hva jeg bør skamme meg over.  Bør er også et ekkelt ord.
Liten liste over ekle ord:
bør
skam
leverkaker
slimhinne
gastroskopi
error
uhell
sykdom

Eksempel på liten liste over ord som er greie i seg selv, men som blir foruroligende når de settes riktig sammen:
vi
sammen
jeg
snakke
tror
burde 

Om jeg fikk det som jeg ville, ville jeg heller fokusere på hva jeg kan, vil eller har lyst til, i stedet for hva jeg må, bør, eller hva jeg trenger å skamme meg over. Hvis noen sier jeg må eller bør vaske opp, synes jeg det er noe dritt å vaske opp. Men om jeg sier at nå har jeg lyst til å vaske opp går det på skinner. Kanskje det er slik at det som er riktig for oss selv blir gjort uansett om noen sier vi bør gjøre det eller ei. Eller kanskje ikke. Jeg er ikke helt sikkert. Jeg er usikker på om det er slik at alle klarer å sortere ut hva som er riktig for dem selv. Og jeg er litt usikker på om alle burde tillates å gjøre det de føler er riktig for dem selv. Her kommer dette med empati, eller mangel på empati, inn i bildet. Empati er et fint ord.
 I dag har jeg vasket opp. Det var riktig for meg. Såpas vet jeg i hvert fall. Men det lå et lite bør der, fra meg selv, så jeg koste meg ikke så veldig. Uten et lite bør hadde nok datteren min måttet vaske opp i stedet. Men sånn er det ofte. En gjør noe en har lyst til, og så blir for eksempel oppvasken tatt. For ting henger sammen. Det jeg hadde lyst til i dag var at datteren min skulle få komme hjem til en ren og ryddig benk. Og det fikk hun.  Det er fint å ha døtre å være glad i. Og det er fint å ha ryddig oppvaskbenk når det er helg.

Liste over døtre jeg er glad i:

Heidi
Marita




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar