onsdag 18. januar 2012

Du må våge


Så er det onsdag. Igjen. Og det er jo helt greit. Onsdager har jeg ingenting i mot sånn generelt. Det er mye jeg ikke har noe i mot. Men det er mye jeg har noe i mot også. En av tingene jeg har mye i mot er spill på nett. Og spesielt reklame for spill på nett. Enten det er reklame for poker, bingo eller spillmaskiner. Disse reklamene lyver, for de lover lykke. Ingen kan love lykke. Ikke jeg, ikke du.
Du må våge for å vinne, påstår en slik reklame. Og i går så jeg at de har begynt å bruke idrettsutøvere med mentale handikap for å eksemplifisere påstanden sin. Smakløsheten har ingen grenser. Og ikke viljen til å trekke penger ut av folk heller. Så visst våger de, og sikkert vinner de. Men når det gjelder deg og meg så handler det mest om å våge å tape tror jeg, om vi beveger oss inn på en slik side.
Selv våger jeg ikke å nærme meg disse spillsidene. Jeg legger inn en lottokupong hver uke, men der stopper det med hensyn til spill for mitt vedkommende. Lottokupongen føler jeg jeg har kontroll over, men kontrollen på andre spill tror jeg er lett å miste. Så det holder jeg meg unna. Det er mye jeg holder meg unna. Jeg liker å ha en viss kontroll.
Du må våge for å vinne.
Dette er jo et flott utsagn ved første øyekast. Men hvorfor skal vi alltid vinne? Da jeg vokste opp het det at det viktigste var å delta. Jeg tror ikke jeg er så opptatt av å vinne. Jeg føler heller jeg bør bruke kreftene på og ikke falle i den fella som sier at alt er en konkurranse. Og heller forsøke å delta. Jeg synes det er utfordrende nok å delta. Derfor hender det jeg melder meg ut. Tar en timeout. Det er så voldsom mye jeg skal delta i, synes jeg, at jeg må våge å si nei i blant.
Å si nei er en egenskap mange sliter med. Veslefrikk hadde en låt for mange år siden som het ”Lær meg å si nei”. Det er sjelden vi hører den slags låter nå for tiden. Nå går det mer i ”Touch my body, bitch”, eller ”I am sexy, sexy, sexy”.
Det er ikke meg i mot å bli berørt litt, en klem i ny og ne er alltid godt. Men bitches kan godt holde seg unna meg, selv om de er aldri så sexy. Bitches står på listen over ting jeg ikke trenger. Sammen med spill på nett.
Da Veslefrikk herjet landet var det vanlig å bruke begrep som å være på barrikadene. I dag er det få barrikader å se. Det meste er oljet opp så det sklir greit igjennom både her og der.
Om en sklir gjennom det meste går det greit en stund, men etter hvert begynner en kanskje å lure på om det er noe som kan få en til å stoppe opp. Og det er det. Det finnes en vegg. Og en bråstopp. Kanskje er det en god ide å bremse litt før en kommer til den veggen. Gi seg selv tid og rom til å kjenne etter hva en bærer på, og ikke bare forholde seg til det en har lyst på. Kanskje det er da en føler at det er mulig å vinne noe med verdi. Ikke inne blant de blinkende lysene på nettet, men når en kommer nær seg selv.

Du må våge for å vinne.
Ha en fin dag
Bjørn




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar