lørdag 28. januar 2012

Alt fortjener sitt riktige navn.


Mangelen på poetiske vinklinger ligger som døde, kalde fisk i hjernebarken i det jeg søker mot tastaturet og de ordene som skal beskrive den virkelighet jeg lever i, den dagen jeg har våknet til eller de dagene som for lengst er levd og blitt etterlatt til sin egen skjebne. For slik er det med de dagene jeg har blitt gitt til del, at jeg forsøker å forholde meg til dem på en klinisk måte for derigjennom å skape en avstand, klarhet eller kun en opplevelse av kontroll. Men her og nå spirer tanken om at alt dette gjør meg til et kubemenneske, et menneske som forsøker å putte verden inn i små bokser med etikett, framfor å hjelpe den til å bli en myk, flytende form som kunne minne om en lavalampes mest hemmelige drømmer om frihet. Min egen trang til kontroll over det som kommer, er og var legger meg i mitt egendesignede bur av ord, og fra bak gitterets vegger hvisker jeg deg søtt i øret ting om hvordan livet bør leves.
Ok, dette ble kanskje litt svulstig på morrakvisten, og jeg skal ikke påberope meg noen eiendomsrett over sannhetsgehalten. Men jeg leste noe på Facebook i dag. En venninne av meg skrev litt om drømmer, og det fikk meg til å tenke noen tanker rundt hva jeg selv drømmer om nå. Hvem jeg er. Og jeg følte meg litt firekantet, og kjente trang til å lefle litt med min poetiske flik. Men nå er det ikke meningen at dette skal være en blogg for poesi. Poesi krever arbeid, filing, tilpasning og forandringer, på samme måte som dikt. Poesi er som leirens vei mot kunstverket, den krever tid og prosesser. Poesi er som malerens sjel lagt til skue på et lerret etter timer med penselen, kjærtegn og klor. Denne bloggen skal springe ut av spontanitet.  Og i dag ble spontaniteten knyttet opp til noen ord jeg leste om drømmer.
En er hva man spiser, sies det, men kanskje er man også det man drømmer. Noe som igjen vil si at de drømmene du ikke drømmer også er med på å beskrive deg som person.
Jeg tror ikke drømmene mine har blitt mindre gjennom årene. De er like altoppslukende til tider. Men jeg har lært meg til å skille mellom drømmer og håp på en bedre måte enn jeg tidligere gjorde, tror jeg. Og det føler jeg er en fordel. Det gir meg mindre smerte å forholde meg til og mindre håpløshet. For drømmer er nå engang drømmer, men i det øyeblikket du begynner å kalle dem håp har du entret en helt ny arena.
I drømmenes verden opplever jeg meg selv som ikkedeltagende. Drømmene krever ingenting av meg. Jeg kan flyte med, løftes av automatiske tanker og bilder jeg ikke forsøker å ta kontroll over og se meg selv utenfra. Det oppleves behagelig. Drømmer krever like lite ansvar av meg som olje krever av vann. Oljen lar seg bare løfte uten noe mer om og men.
Håp, derimot, krever en tilstedeværelse og bærer med seg et krav om handling og valg, for at det skal være håp. Håp er første steg i en metamorfose. I steg to begynner håpet å omforme seg selv til planer. Og fra planer til handling. Skjer ikke denne metamorfosen er det ikke håp.
De handlingene håp fører med seg er ikke alltid grensesprengende. De kan være store eller små. De kan få deg til å begynne flyttingen av et fjell eller de kan nøye seg med å bli hender som folder seg rundt en bønn, eller noe de klamrer seg til.
Jeg tror det er en fordel om en klarer å skille mellom håp og drømmer.  I det minste for å slippe litt skuffelser. Jeg tror ikke det er enkelt å skille mellom de to. Det krever litt bevisstgjøring. Men alt trenger jo ikke være enkelt.
Å bygge opp under drømmer eller fantasier er noe av det enkleste vi gjør. Noe utallige reklameguruer og populister har oppdaget.  Å gi næring til et håp krever langt mer. Og å gå fra håp til handling er noe av det vanskeligste vi kan velge.
Jeg drømmer en del. Jeg liker å drømme. Men jeg håper også en del. I tilegg jobber jeg mot noen mål, og ikke bare for å opprettholde status quo. Det er stor forskjell på å opprettholde status quo og det å håpe. Noen vil kanskje arrestere meg nå og si at en også kan håpe på status quo, men selv kaller jeg det å resignere. Alt fortjener sitt riktige navn.
Denne bloggen er ikke knyttet til resignasjon. Den er heller ikke et uttrykk for å status quo. Den er knyttet til et håp. I tillegg er den knyttet til deg.  

Takk for at du leser, og ha en fin dag.

Bjørn


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar